Μεταβείτε στο κυρίως περιεχόμενο
Δόντι με εμφύτευμα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν κατασκευαστεί για να διαρκέσουν μια ζωή.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα, είναι κατασκευές από τιτάνιο που έχουν το σχήμα της ρίζας ενός δοντιού. Μία στεφάνη τοποθετείται στην κορυφή του εμφυτεύματος για ένα φυσικό χαμόγελο.

Πολλοί οδοντίατροι και οι ασθενείς προτιμούν οδοντικά εμφυτεύματα επειδή προσφέρουν την ίδια λειτουργία με τα φυσικά δόντια και για να βοηθήσει στην πρόληψη της οστικής απώλειας της γνάθου.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν ένα δόντι μόνο που λείπει ή είναι κατεστραμμένο ή να αποκαταστήσει ένα ολόκληρο χαμόγελο.

Τοποθέτηση

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται με τοπική αναισθησία συνήθως στο οδοντιατρείο με μια τεχνική ακριβείας που διασφαλίζει την σωστή τους θέση στο χώρο. Συνήθως καλύπτονται με τα ούλα και παραμένουν στην γνάθο από 3-6 μήνες για να ενωθούν με το οστό που το περιβάλει Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς μας χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες ώστε να μπορούν να λειτουργούν ικανοποιητικά Μετά την πάροδο της περιόδου αναμονής τα εμφυτεύματα αποκαλύπτονται και αρχίζει η κατασκευή της προσθετικής εργασίας που θα στηρίζουν.

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν εμφυτεύματα δηλώνουν πως η ενόχληση μετά την τοποθέτηση τους ήτανε πολύ ηπιότερη από αυτή που περιμένανε. Παρά το γεγονός πως η αντοχή στον πόνο είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο οι περισσότεροι ασθενείς ελέγχουν τον πόνο με ένα ήπιο παυσίπονο. Αν ο αριθμός των εμφυτευμάτων που χρειάζονται είναι μεγάλος ή γενικότερα η διαδικασία σας προκαλεί μεγάλη αγωνία η τοποθέτηση είναι δυνατόν να γίνει και σε κλινική με μέθη ή γενική αναισθησία

Χρόνος Ζωής

Τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως τα οδοντικά εμφυτεύματα παραμένουν επιτυχημένα ακόμη και μετά από 30 χρόνια χρήσης με ποσοστό επιβίωσης των προσθετικών εργασιών που στηρίζουν πάνω από 95% στα 10 χρόνια . Τα εμφυτεύματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι μόνιμα, όπως άλλωστε και τα φυσικά δόντια μας.

Παρόλα αυτά πολλοί παράγοντες καθορίζουν την επιτυχία τους με κυριότερους την υγιεινή τους, καθώς και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχο τους. Το κάπνισμα ή η άσκηση υπερβολικής πίεσης σε εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν πρόσφατα καθώς και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που οδηγούν σε αποτυχία και γιαυτό θα πρέπει να αποφεύγονται ή να ελέγχονται

Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για να σας πει αν υπάρχει κατάλληλη ποσότητα οστού ώστε να τοποθετηθεί το εμφύτευμα. Ενδεχομένως να χρειαστεί λεπτομερής ακτινογραφικός έλεγχος με πανοραμικές ή αξονικές τομογραφίες για να εξακριβωθεί η ακριβής ποσότητα του διαθέσιμου οστού.

Γνωρίζατε ότι …

περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς φυσικά δόντια σε ένα ή και στα δύο σαγόνια ; Αλλά όλο και περισσότερο οδοντιατρικοί ασθενείς επιλέγουν τα οδοντικά εμφυτεύματα ως μέσο αντικατάστασης δοντιών . Η Αμερικανική Ακαδημία Εμφυτευμάτων Οδοντιατρικής αναφέρει ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σήμερα οδοντικά εμφυτεύματα - ένας αριθμός που αυξάνεται ραγδαία κατά περίπου 500.000 ετησίως . Σύγχρονη εμφυτεύματα τιτανίου αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 , αλλά οι αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Μάγια ήταν οι πρώτοι πολιτισμοί που είχαν εμφυτεύσει τεχνητά δόντια .