Μεταβείτε στο κυρίως περιεχόμενο
Θεραπεία δοντιού με περιοδοντίτιδα

Περιοδοντολογία είναι η μελέτη του εξειδικευμένου συστήματος των σκληρών και μαλακών ιστών που υποστηρίζουν τα δόντια σας και διατηρούν τη θέση τους στη γνάθο.

Αυτό το περίπλοκο σύστημα , γνωστό ως περιοδόντιο, έχει μερικές πολύ σημαντικές λειτουργίες:

  • κρατάει τα δόντια συνεδεμένα στις γνάθους
  • ενεργεί ως “αμορτισέρ” κατά τη διάρκεια της μάσησης και ως εκ τούτου βοηθά στην πρόληψη των ζημιών στα δόντια από την υπερβολική δυνάμη
  • διατηρεί τα δόντια σε μία σταθερή θέση μέσα στις γνάθους έτσι ώστε να δουλεύουν μαζί αποτελεσματικά και άνετα κατά τη μάσηση.

Γιατί είναι σημαντική η περιοδοντολογία;

Με πολλούς τρόπους, το στόμα μπορεί να θεωρηθεί ως καθρέφτης της γενικής κατάστασης του σώματός σας. Ειδικότερα, η περιοδοντική κατάσταση μας μπορεί συχνά να μας πεί κάτι περισσότερο από το τι συμβαίνει στα ούλα μας απλά σε τοπικό επίπεδο .

Επίσης, ορισμένες σοβαρές διαταραχές, δείχνουν τα πρώτα τους σημάδια στο στόμα, πριν να είναι εμφανείς σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Ως εκ τούτου, μερικές φορές ένας εκπαιδευμένος περιοδοντολόγος είναι το πρώτο πρόσωπο που μπορεί να ανιχνεύσει τα σημάδια μιας γενικής ασθένειας, όπως ο διαβήτης ή διαταραχές του αίματος, κατά την εξέταση του στόματος του ασθενούς.

Λόγω αυτής της σύνδεσης με την γενική υγεία και την αλληλεπίδραση με άλλες ιατρικές ειδικότητες, η περιοδοντολογία μπορεί δικαίως να θεωρηθεί ως “ολιστική” μορφή της οδοντιατρικής.

Γνωρίζατε ότι …

αν και η περιοδοντίτιδα προκαλείται από συσσώρευση πλάκας στα δόντια,πολλές συστηματικές νόσοι μπορεί να γίνουν η αιτία να αποδυναμωθούν οι υποστηρικτικές δομές των δοντιών .

Σχετικές υπηρεσίες