Μεταβείτε στο κυρίως περιεχόμενο
Θήκη μπαίνει πάνω σε δόντι

Αποτελεί κλάδο της Επαναρθωτικής Οδοντιατρικής με βασικό σκοπό την επανόρθωση εκτεταμένων βλαβών της μύλης (σώματος) του δοντιού και την αναπλήρωση ελλειπόντων δοντιών.

Χωρίζεται σε Κινητή και Ακίνητη Προσθετική.

Ακίνητη Προσθετική

Στεφάνες και γέφυρες

Οι στεφάνες χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση κατεστραμμένων δοντιών ή δοντιών μετα από ενδοδοντική θεραπεία. Οι στεφάνες κολλάνε σταθερά με ειδική κονία πάνω από τις επιφάνειες των φυσικών δοντιών ή των οδοντικών εμφυτεύματων.

Οι γέφυρες χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουν δόντια που λείπουν.

Τόσο οι στεφάνες όσο και οι γέφυρες είναι μη αφαιρούμενες.

Οι ασθενείς που επιλέγουν στεφάνες ή γέφυρες επαναφέρουν τα χαμόγελά τους και επιτυγχάνουν πολύ καλά αποτελέσματα τόσο σε λειτουργκό όσο και σε αισθητικό επίπεδο.

Όλες αυτές οι αποκαταστάσεις μπορούν να κατασκευαστούν είτε από κράμα μετάλλων, από μεταλλικό σκελετό με επικάλυψη πορσελάνης είτε από πορσελάνη εξολοκλήρου για ένα πιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Κινητή Προσθετική

Μια οδοντοστοιχία είναι μια αφαιρούμενη αποκατάσταση για δόντια που λείπουν και για ιστούς που συνδέονται με τα εν λόγω δόντια. Είναι κατασκευασμένα από ακρυλικό πλαστικό και μερικές φορές πορσελάνη και μεταλλικά υλικά. Μία οδοντοστοιχία μοιάζει πολύ με τους φυσικούς ιστούς και τα φυσικά δόντια.

Η μερική οδοντοστοιχία είναι μια κινητή πρόσθεση που σκοπό έχει να διατηρήσει τα υπάρχοντα δόντια και όχι μόνο να αντικαταστήσει τα ελλείποντα σε έναν οδοντικό φραγμό.

Η ολική οδοντοστοιχία αντικαθιστά αντίθετα , το σύνολο των δοντιών όταν αυτά δεν υπάρχουν .

Δεν είναι μόνο για τους ηλικιωμένους ασθενείς. Ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να χάσουν ορισμένα ή όλα τα δόντια τους και μπορεί να απαιτήσουν μια οδοντοστοιχία κάποιου είδους.

Όταν διάφοροι λόγοι δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση γεφυρών ή εμφυτευμάτων, τότε τη λύση της αποκατάστασης την δίνει η μερική ή η ολική οδοντοστοιχία.