Αν φοβάστε να πάτε στον οδοντίατρο, δεν είστε ο μόνος. Μεταξύ 9% και 15% των ενηλίκων δηλώνουν ότι αποφεύγουν να πάνε στον οδοντίατρο από άγχος ή φόβο, αλλά αν τελικά αναγκαστούν να το κάνουν αισθάνονται ολοένα εντεινόμενη ανησυχία όσο πλησιάζει η μέρα και η ώρα του ραντεβού.
Μπορεί επίσης να νιώθουν υπέρμετρο εκνευρισμό ή φόβο. Η φοβία του οδοντιάτρου είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση, όπου το άτομο κυριαρχείται από πανικό και τρόμο. Όσοι πάσχουν από φοβία έχουν συναίσθηση ότι ο φόβος τους είναι εντελώς παράλογος, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να τον καταπολεμήσουν.
Εκδηλώνουν την κλασική συμπεριφορά αποφυγής, κάνουν δηλαδή ό,τι περνά και δεν περνά από το χέρι τους προκειμένου να μην πάνε στον οδοντίατρο. Όσοι πάσχουν από φοβία επισκέπτονται τον οδοντίατρο μόνον όταν δεν έχουν καμία άλλη επιλογή, λόγω εξαιρετικά ισχυρού πόνου.
Άλλα σημάδια που φανερώνουν φοβία του οδοντιάτρου
- Ανήσυχος ύπνος το βράδυ πριν το προγραμματισμένο ραντεβού με τον οδοντίατρο
- Νευρικότητα που φθάνει στο αποκορύφωμά της στην αίθουσα αναμονής του οδοντιάτρου
- Το άτομο ξεσπά σε κλάματα ή αισθάνεται άρρωστο και μόνο στη σκέψη της επίσκεψης στον οδοντίατρο
- Το άτομο εκδηλώνει έντονη ανησυχία στη σκέψη ότι ο οδοντίατρος θα βάλει εργαλεία στο στόμα του ή τη στιγμή που τα βάζει στη διάρκεια της εξέτασης ή αισθάνεται ξαφνικά ότι δυσκολεύεται να πάρει ανάσα
Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να πείσουμε όσους αισθάνονται άγχος ή φοβούνται τον οδοντίατρο να τον επισκεφθούν.
Τι προκαλεί το άγχος και τη φοβία για τον οδοντίατρο;
Το άγχος και η φοβία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι για τον οδοντίατρο οφείλεται σε διάφορους λόγους, οι πιο κοινοί εκ των οποίων είναι οι εξής:
- Ο φόβος του πόνου.
- Ο φόβος της ένεσης ή ο φόβος ότι η ένεση δεν θα φέρει αναισθησία.
- Ο φόβος των παρενεργειών της αναισθησίας.
- Το αίσθημα της ανικανότητας για αντίδραση και της απώλειας του ελέγχου.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη φοβία
Για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας, συζητήστε τους φόβους σας με τον οδοντίατρό σας. Αν ο οδοντίατρος γνωρίζει τι φοβάστε, θα μπορέσει να συνεργαστεί καλύτερα μαζί σας ώστε να βρει τρόπους να μειώσει το άγχος σας και να σας κάνει να αισθανθείτε πιο άνετα.
Αν ο οδοντίατρός σας δεν πάρει τους φόβους σας στα σοβαρά, αλλάξτε οδοντίατρο. Αν ο παράγοντας που σας προξενεί άγχος είναι κυρίως η απώλεια του ελέγχου, συζητήστε εκτενώς με τον οδοντίατρο για τη θεραπεία σας και θα ανακουφιστείτε από την ένταση. Ζητήστε του να σας εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε φάση της διαδικασίας, ώστε να είστε προετοιμασμένος για αυτό που πρόκειται να σας συμβεί. Μια άλλη χρήσιμη τακτική είναι να συμφωνήσετε ότι θα κάνετε ένα νόημα στον οδοντίατρο (π.χ. θα σηκώνετε το χέρι σας) όταν θέλετε να σταματήσει αμέσως. Κάντε το νόημα αυτό μόλις αισθανθείτε δυσφορία, όταν θέλετε να ξεπλύνετε το στόμα σας ή απλώς να πάρετε ανάσα μια στιγμούλα.