Μεταβείτε στο κυρίως περιεχόμενο
Παιδί κάθεται στην οδοντιατρική έδρα

Τα δόντια μας και ειδικά οι μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών έχουν συνήθως ανώμαλη μορφολογία και μεγάλες,βαθειές αύλακες. Αυτές οι “ρωγμές” είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να καθαριστούν από όλα τα βακτήρια και τα σωματίδια των τροφίμων. Τα οξέα που σχηματίζουν τα βακτήρια από το φαγητό σπάνε το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας κοιλότητες.

Οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι όσο το 88% των κοιλοτήτων που εμφανίζονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας προκαλούνται με αυτόν τον τρόπο.

Τα sealants είναι προστατευτικά καλύμματα που εμποδίζουν τα βακτηρίδια και τα σωματίδια των τροφίμων να ζουν στα αυλάκια των δοντιών. Το sealant είναι μια ρητίνη που εφαρμόζεται σε αυτές τις επιρρεπείς κοιλότητες. Μπορεί να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια. Το κόστος των προληπτικών καλύψεων είναι μικρό και πέρίπου το μισό από μια κανονική έμφραξη.

Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί το γεγονός οτι η κάλυψη αυτή εξασφαλίζει ένα υγιές δόντι για πάρα πολλά χρόνια χωρίς να απαιτείται άλλη οδοντιατρική θεραπεία. Συνίσταται η τοποθέτηση sealants μετά την ανατολή των γομφίων, περίπου στην ηλικία των 6.

Γνωρίζατε ότι …

Πολλοί γονείς επιλέγουν sealants για τα παιδιά τους, διότι είναι προσιτή μέθοδος πρόληψης. Είναι λευκά ή διαφανή καθιστώντας τα σχεδόν αόρατα όταν μιλάμε, χαμογελάμε ή τρώμε.