Μεταβείτε στο κυρίως περιεχόμενο
Παιδί κάθεται στην οδοντιατρική έδρα

Τα πρώτα 2-4 χρόνια της ζωής του, τα ατυχήματα στα δόντια αντιπροσωπεύουν το 25-30% του συνόλου των ατυχημάτων. Αν χτυπήσει τα δόντια του πρέπει αμέσως να αξιολογηθεί από έναν οδοντίατρο, αν το τραύμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μόνιμα δόντια, που είναι κάτω από τα παιδικά και να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Στην ηλικία μεταξύ 8-10 ετών αυξάνει πάλι η πιθανότητα για τραυματισμούς στα μπροστινά μόνιμα δόντια.

Το τραύμα στην περιοχή του στόματος μπορεί να κυμαίνεται από απλό κάταγμα (σπάσιμο) της μύλης, της ρίζας ή και των δύο μερών του δοντιού, σε εκτεταμένο τραυματισμό χειλέων, ούλων, φατνιακών οστών, γνάθων ή και σε ολική εκγόμφωση του δοντιού (το δόντι βγαίνει από τη θέση του). Η πιο συχνή βλάβη στα νεογιλά δόντια είναι η νέκρωση του πολφού, που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα μετατόπισης του δοντιού και κυρίως εμβύθισης στο φατνίο. Συμπτώματα της νέκρωσης είναι η αλλαγή του χρώματος του δοντιού και η πιθανή δημιουργία αποστήματος.

Στα μόνιμα δόντια συχνά είναι τα κατάγματα του δοντιού και σπανιότερα τα κατάγματα της ρίζας, η μετατόπιση και η πλήρης εκγόμφωση (ολική έξοδος από τη θέση του). Η άμεση αντιμετώπιση από τον οδοντίατρο είναι πολύ σημαντική για την πρόγνωση του τραυματισμένου δοντιού.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που:

  1. Μετατοπιστούν / σπάσουν τα δόντια

Βρείτε και φυλάξτε το σπασμένο κομμάτι του δοντιού σε νερό Καθαρίστε τις τραυματισμένες περιοχές με χλιαρό νερό Τ οποθετείστε κρύες κομπρέσες στο πρόσωπο, στην τραυματισμένη περιοχή, για να περιοριστεί το πρήξιμο Πιέστε ή δώστε στο παιδί να δαγκώσει μια γάζα στην περιοχή που αιμορραγεί Πηγαίνετε στον οδοντίατρο όσο το δυνατό γρηγορότερα

  1. Εάν βγει από τη θέση του εντελώς ένα μόνιμο δόντι
  • Βρείτε το δόντι και πιάστε το από το γυαλιστερό μέρος- ΟΧΙ από τη ρίζα.
  • Ξεβγάλτε το κάτω από τη βρύση ή με φυσιολογικό ορό.
  • Βάλτε το στη θέση του. Εάν δεν μπορείτε, βάλτε το σε ένα ποτήρι με γάλα, σάλιο του παιδιού ή νερό.
  • Πηγαίνετε στον οδοντίατρο μέσα σε 30 λεπτά